Priprema Kombuhe


Kombuha u tegli

PRIPREMA KOMBUHA ČAJA

■ Kultura Kombuche - kvasna gljivica 
■ Približno 70-100 grama rafiniranog belog šećera na litru vode 
■ 2 čajne zličice crnog ili zelenog čaja na litru vode (rinfuzno) ili 4-5 kesica.

POSUDE I MATERIJAL


■ Jedna 2-4 litarska posuda za kuvanje vode 
■ Jedna 2-4 litarska staklena ili porculanska posuda 
■ Gumica 
■ Laneni ili pamučni peškir, odnosno papirnata maramica 
■ Boce gde će se uliti Kombuha

    Najbolje je početi s pripremom 2 litre čaja. Kad vaša Kombuha kultura dovoljno naraste i počne se razmnožavati, moći ćete pripremati veće količine napitka. 

1. - Pripremite čaj na uobičajeni način. Na litru sveže skuvane vode dodajte 2 čajne kašičice crnog ili zelenog čaja (priblizno 5 grama). Možete koristiti čaj u kesicama. Neka se listići čaja ili kesice namaču 15 minuta. Zeleni čaj dolazi iz istih nasada kao i crni, a razlikuje se od njega uglavnom po načinu obrade: on nije fermentiran. Japanski doktori su utvrdili da zeleni čaj sprečava rast raka. Za Kombuha napitak preporučuje se zeleni čaj. Ako ne želite upotrebiti ni zeleni ni crni čaj, takode, možete upotrebiti neki drugi biljni čaj. 

2. - Procedite čajne listiće kroz cediljku, odnosno izvadite vrećicu sa čajem iz vode. 

3. - Dodajte priblizno 70-100 grama belog šećera na litru čaja pre nego se ohladi. Promešajte čaj tako da se šećer potpuno rastopi. Jedna kašika šećera ima približno 20 grama. 

4. - Ohladite čaj na temperaturu od 20° - 25° stepeni Celzijusa (da bude mlak). Kultura ugiba ako se stavi u prevrući čaj.  
5. - Kad se čaj ohladi na sobnu temperaturu, ulijte ga u staklenu, porculansku, glaziranu glinenu. Najbolja je staklena posuda. Metalne posude koje nisu iz nerđajućega čelika nisu prikladne i nikad ih ne treba koristiti, jer stvorene kiseline mogu reagirati s metalom. Takođe, možete koristiti posudu iz visokokvalitetnog sintetskog materijala polylefinske grupe, npr. polietilen (PE) ili polipropilen. Izbjegavajte upotrebu posuda iz polivinilklorida (PVC) ili polistirena.


6. - Ako Kombuha napitak pravite prvi put, dodajte čaju tečnosti koju ste dobili zajedno s kulturom. Za sve sledeće pripreme uvek sačuvajte dovoljno Kombuha napitka, da bi dodali oko 10% količine u vaš novi proizvod kao 'startnu tečnost'.
7. - Stavite živu Kombuha kulturu u tečnost.

8. - Pokrijte otvor posude za fermentaciju s lanenim ili pamučnim peškirčićem ili maramicom, papirnatim peškirom ili sličnom laganom tkaninom da bi zaštitili napitak od voćnih mušica, prašine, biljnih spora i drugih zagađivača. Pričvrstite je sa gumenom trakom da bi osigurali da voćne mušice ne mogu ući. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omogući vazduhu da cirkuliše, kako bi kultura mogla disati, ali opet ne toliko porozna da bi malene voćne mušice mogle ući i snesti svoja jajašca. 

9. - Fermentacija treba trajati 8-12 dana, zavisno o temperaturi. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija. Period 8-12 dana je samo orijentacioni. 
Kombuha kultura treba toplo i mirno mesto i nikad je ne mičite. Temperatura čaja ne sme pasti ispod 20° C niti narasti iznad 30° C. Idealna temperatura je izmedju 23° i 27° C. Svetlost nije potrebna za fermentaciju. Kultura, takođe, uspeva i u mraku. Kultura se može oštetiti izlaganjem jakoj sunčanoj svetlosti. Bolja je polusena. 
    Za vrijeme procesa fermentacije kvas razgradjuje šećer i pretvara ga u plin (CO2) i razne organske kiseline i druge sastojke. Kombinacija tih procesa daje Kombuha napitku njegov karakterističan ukus. 
Napitak je ispočetka sladak, ali se ova slatkoća gubi kako se šećer razgrađuje. U isto vreme počinje se razvijati kiseli ukus kao rezultat aktivnosti bakterija, tako da dolazi do prelaska od slatkoće u kiselost. Ako više volite blago slatki napitak, fermentaciju treba ranije zaustaviti. Za suhi ili blago kiseli ukus neka fermentacija traje duže. 

10. - Kad čaj postigne željeni ispravni stepen kiselosti (pH 2,7-3,2) ovisno o individualnom ukusu, sa čistim rukama izvadite kulturu iz posude. Operite kulturu hladnom ili mlakom vodom. Ulijte novi čaj u posudu i odmah dodajte kulturu. Pazite na pravilnu temperaturu čaja. 
    Ulijte napitak u staklenke, koje trebaju biti pune do vrha. Približno 10% sačuvajte za izradu nove kulture. Staklenke dobro zatvorite. Potrebno je fermentirani napitak procediti  kroz tkaninu. Određena količina taloga je normalna. To dolazi zbog rasta kvasa, koji proizvodi plin koji gazira napitak. Smatra se da kvas ima neke pozitivne učinke na ljudski organizam. 

11. - Napitak ima prijatan ukus. On je penušav, blago kiselkast i osvežavajući. Normalno je da se pije tri čaše dnevno; jednu čašu (0,1 litra ili više) na prazni želudac ujutro, drugu čašu nakon ručka, a poslednju čašu kratko vreme pre odlaska na spavanje. Uživajte! 
12. - Kad počnete s novim procesom fermentacije nikad nemojte zaboraviti dodati novom čaju najmanje 10% tečnosti već fermentiranog napitka.


Ovo je kopirano sa jedne web stranice sad cu ja jos dodat neke sitnice kako ja radim:
-Najbolji caj je zeleni ili crni u rinfuzi, njega mozete nabaviti u radnjama zdrave hrane
-Kada stavljam caj u vodu uvek sacekam da temperatura spadne na oko 80-90 stepeni
-Obavezno sacekati da se caj ohladi na sobnu temperaturupre pre nego sto stavite kombuhu jer bi mogli sprziti kulturu kombuhe
-Pokrite je gustom gazom da ne udju musice.
-Kada stavite kombuhu u teglu odlozite na predvidjeno mesto I nemojte je muckati dok se ne zavrsi fermentacija.
-Kada je presadite kombuha ce mozda potonuti, ustvari u 80% slucajeva potonu to nije problem jer ce sa vremenom isplivati ili ce se stvoriti nova gljiva.

Broj komentara: 13:

  1. Kako cuvati visak kombuhe(kad ih imate vise,a nepravite caj za cajem odnosno turu kombuha napitka za turom))?Negde sam gledala da se cuva u caju dobro zatvorena i u frizideru?Kakva su vasa iskustva?Hvala

    OdgovoriIzbriši
  2. Jednostavno stavite u staklenu teglu i ostavite u frizideru, nista komplikovano. pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da li znate koliko tako moze da opstane u frizideru.Hvala na odgovoru.Pozdrav

      Izbriši
    2. Da li konbuha koja sr stavi sa čajem u frižider treba da bude baš zatvorena(do sledeće upotrebe) ili na uobičajan način gazom? Primećujem različite pristupe i malo me buni. I zar nije rečeno da joj smeta hladnoća a pojedini je čak i čuvaju u zamrzivaču.
      Hvala i pozdrav

      Izbriši
    3. U frizider se stavlja da bi se proces fermentizacije zaustavio i to nije stetno kombuhi, naravno treba je jako zatvoriti i staviti u frizider.

      Izbriši
  3. Menije ostala jednom preko 9 meseci :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Poštovani,
    Na površini kombuhe koju pravim počele su se pojavljivati beličaste tačkice, kao neka plesan. Nije se ranije dešavalo. Da li je to normalno i ako nije šta da radim sa njom?

    OdgovoriIzbriši
  5. Mene bi zabrinula svaka neuobičajena promjena. Meni se na prvoj Kombuchi pojavila crna plijesan i odmah sam ju bacila. Nabavila sam novu i ta "radi" savršeno. Moj vam je svijet-Bacite!
    Plijesni su opasni za zdravlje.

    OdgovoriIzbriši
  6. Poštovani,zanima me da li kombija moze da se hrani stevijom umesto secera?

    OdgovoriIzbriši
  7. Zdravo! Pecurkata se nadu kako balonce ,dali e vo red ilu ne ,ve molam kazete mi .Ja cuvam skoro mesec i ja preceduvam na 8 dena,a ja pravam so zelen caj i kafeav seker ...fala pozz

    OdgovoriIzbriši