Kako se priprema Kombuha?
Za pripremu Kombuhe potrebno je:
- Čista voda
- 70 g šećera na 1 Litru vode
- Dve kašikice čaja ili 4 kesice (zeleni ili crni čaj)
- Tegla
- Gaza ili krpa za pokriti
Vodu sipati u posudu i prokuvati je nekoliko minuta.
Skloniti sa šporeta, dodati šećer i mešati dok se potpuno ne rastopi. Zatim dodati čaj i ostaviti 5-10 minuta. Uklonite čaj ili kesice iz posude.
Tako vruć čaj sipati u praznu teglu koja je namenjena za fermentaciji Kombuhe.
Kada se čaj potpuno ohladi na sobnu temperaturu dodajemo:
1) Starter koji ste nabavili sa sve "gljivom", tečnošću i "talogom".
2) Postojeću gljivu prebacite iz stare tegle u novu sa 20% gotovog čaja, plus malo taloga.
Teglu u kojoj je započeta fermentacija treba ostaviti na mračno mesto, izbegavati direktno sunce, na sobnoj temperaturi od 8-12 dana.
Što je temperatura veća, fermentacija se brže odvija.
Par saveta:
- Voda mora biti čista bez hlora i druge hemije
- "Gljivu" ne dirajte rukama jer može doći do kontaminacije neželjenim mikroorganizmima.
- Obavezno dodati gotov (fermetisan) čaj u novi čaj u količini od 20% i malo taloga.
- Nikako ne perite "Gljivu"(poklopac) samo je nežno prebacite u novi čaj.
- Vodite računa o čistoći i sterilnosti pribora za rad.
Ukoliko želite da nabavite starter i detaljno uputstvo za uzgoj javite se na 061/805-3782
A za o
stala pitanja pišite u komentaru
Нема коментара:
Постави коментар