Priprema Kombuhe

 Kako se priprema Kombuha?


Za pripremu Kombuhe potrebno je:

- Čista voda

- 70 g šećera na 1 Litru vode

- Dve kašikice čaja ili 4 kesice (zeleni ili crni čaj)

- Tegla

- Gaza ili krpa za pokriti



Vodu sipati u posudu i prokuvati je nekoliko minuta.

Skloniti sa šporeta, dodati šećer i mešati dok se potpuno ne rastopi. Zatim dodati čaj i ostaviti 5-10 minuta. Uklonite čaj ili kesice iz posude.

Tako vruć čaj sipati u praznu teglu koja je namenjena za fermentaciji Kombuhe.

Kada se čaj potpuno ohladi na sobnu temperaturu dodajemo:

1) Starter koji ste nabavili sa sve "gljivom", tečnošću i "talogom". 

2) Postojeću gljivu prebacite iz stare tegle u novu sa 20% gotovog čaja, plus malo taloga.

Teglu u kojoj je započeta fermentacija treba ostaviti na mračno mesto, izbegavati direktno sunce, na sobnoj temperaturi od 8-12 dana.

Što je temperatura veća, fermentacija se brže odvija.

Par saveta:

- Voda mora biti čista bez hlora i druge hemije

- "Gljivu" ne dirajte rukama jer može doći do kontaminacije neželjenim mikroorganizmima.

- Obavezno dodati gotov (fermetisan) čaj u novi čaj u količini od 20% i malo taloga.

- Nikako ne perite "Gljivu"(poklopac) samo je nežno prebacite u novi čaj.

- Vodite računa o čistoći i sterilnosti pribora za rad.


Ukoliko želite da nabavite starter i detaljno uputstvo za uzgoj javite se na 061/805-3782


A za o

stala pitanja pišite u komentaru

Нема коментара:

Постави коментар